Tuinontwerp maken – Hoe pak je het aan?

Tuinontwerp maken – Hoe pak je het aan?

Tuinontwerp maken – Hoe pak je het aan?

Na die koude en druilerige winter, kan de lente niet vroeg genoeg beginnen. Een tuin lijkt soms lastiger in te richten dan een woning. Hoe deel je je tuin het beste in, welke planten en bestrating kies je en dan is er nog het onderhoud. Eerlijk is eerlijk, ieder zijn vak. Toch kun je ook zonder groene vingers een unieke look in jouw tuin creëren. Belangrijk is dat je keuzes maakt.

Strakke lijnen kunnen prima gecombineerd worden met natuurlijke elementen, maar maak in ieder geval een tuinontwerp voordat je rigoureus aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je een wirwar aan losse elementen krijgt, waardoor je tuin rommelig oogt.

 

In deze blog tips voor jouw persoonlijke tuinontwerp. 

 

Een wensenlijstje voor je achtertuin

Wil je je tuin anders indelen? Zet eerst je wensen op een rij. Een terras, gazon, groente- of plantentuin, vijver, ruimte voor je konijnen en ga zo maar door. Als je lijstje compleet is, geef je dit samen met je sfeerbord aan de hovenier voor het maken van een tuinontwerp of je ontwerpt hem zelf.

 

Op zoek naar tuininspiratie

Als je verf, behang of een vloer uitzoekt, ga je naar de winkel voor staaltjes. Misschien kijk je in bladen en folders om ideeën op te doen voor meubels en klusinspiratie. Dit kan natuurlijk ook voor je tuin. Verzamel plaatjes van planten, bestrating, tuinmeubels en tuinen die je leuk vindt. Dit kan digitaal met Pinterest of knip en plak ze lekker ouderwets op een groot vel papier. Zo maak je een sfeerbord. Hierdoor krijg je goede ideeën en je merkt, dat je ook al heel goed weet wat je niet wilt. Dat maakt het kiezen meteen een stuk makkelijker.

 

Een tuinontwerp maken

Als je zelf een tuinontwerp wilt maken, begin je met een tekening op schaalgrootte. Op internet is gratis software te vinden, waarmee je digitaal een tuinontwerp maakt. Het kan natuurlijk ook op papier. In je tuinontwerp geef je aan waar de schutting, bestrating, tuinmeubels en planten komen. Je kunt je tuin groter of juist kleiner laten lijken door het gebruik van lijnen, vormen, planten en kleuren. Leg bijvoorbeeld een pad aan in de lengte van je tuin om je tuin langer te laten lijken. Door op gelijke afstand van elkaar bomen langs het pad te planten, creëer je nog meer diepte. Wil je je tuin juist breder laten lijken? Plant dan in de breedte een haag, met natuurlijk een doorgang in het midden of juist uit het midden voor een speels effect. Heb je daar geen tijd of geduld voor? Besteed het dan uit aan een hovenier.

 

Inrichting met tuinmeubelen

Tijdens de zomer wil je natuurlijk vooral genieten van je vrije tijd en het mooie weer. Dit kan met onderhoudsvrije tuinmeubels. Een loungeset is al verkrijgbaar vanaf twee stoelen, dus je kunt comfortabel zitten op ieder formaat terras. Lekker achterover leunen terwijl je bijkleurt in de zon kan in een tuinstoel met een verstelbare rugleuning of een ligbed. Wat je ook kiest, het materiaal en de kleur bepalen mede de sfeer in je tuin.

 

Opbergruimte in de tuin

Tuinkussens berg je eenvoudig op in een kussenbox, die tevens ideaal is voor het opbergen van andere tuinspullen. Keter boxen zijn waterdicht en beschermen je waardevolle tuinspullen dus het hele jaar door. Heb je nog meer opbergruimte nodig, overweeg dan om een tuinhuis te plaatsen.

 

Ruimte voor een moestuin en tuinieren

In je tuinontwerp heb je aangegeven waar de planten moeten komen. Als je geen groene vingers hebt, is het kiezen van planten misschien wel het lastigste onderdeel. Gelukkig heb je je sfeerbord nog. Kijk eens of je vooral groene of juist bloeiende planten hebt uitgekozen. Voor een ontspannen zomer met kinderen in je tuin, vermijd je giftige planten zoals hulst en rododendron.

Bij het plannen van een tuin of terras kun je overwegen om een kleine moestuin aan te leggen. Of maak gebruik van een kweektafel, die zelfs op een balkon past en meer rust voor je rug geeft.

Als je bloembakken hebt, dan kun je hier kleine vaste planten inzetten of eenjarige bloeiers. Heb je meer ruimte voor planten, dan geeft een beplantingsplan houvast. Hierin geef je aan op welke plek van je tuin, welke planten komen. Let op de hoogte, de standplaats, de kleur en bloeitijd. Als je planten kiest die na elkaar bloeien en wintergroen zijn, heb je het hele jaar plezier van je tuin.

Bewaar de informatiekaartjes die aan de planten zitten. Zo weet je precies of en wanneer je welke plant moet snoeien.

 

Tuindecoratie, the finishing touch

Kaarsen, kussens en misschien een vuurkorf of barbecue. Hiermee maak jij je tuin helemaal af. Wat heb je ook alweer op je sfeerbord staan? Je hoeft natuurlijk niet alles nieuw te kopen. Ruil met je vriendinnen, geef je lantaarntjes een ander kleurtje of bezoek die gezellige rommelmarkt. Combineer oud met nieuw voor jouw unieke look.

 

Ben jij bezig met een tuinontwerp of heb je recent je tuin vernieuwd? Deel je tips op onze Facebook en/of Instagram pagina.